صادرات خرما راهی برای ورود به بازار جهانی
ایران یکی از بزرگترین تولید کنندههای خرما در جهان به شمار میرود، در میان کشورها ایران، رتبه دوم را به خود اختصاص داده است حجم تولید در سال حدود یک میلیون پانصد هزار تن تخمین زده شده است کشور ما به دلیل وجود وضعیت اقلیمی مناسب شرایط ایده آلی برای تولید خرما دارد.
فهرست
صادرات خرما
اقلام صادراتی ایران
مزایای صادرات خرما
چالشهای موجود بر سر راه صادرات خرما
راهکارهای رفع چالش صادرات خرما
صادرات خرما
با توجه به اینکه ایران یکی از بزرگترین تولید کنندگان خرما محسوب میشود در صادرات این محصول هم نقش برجستهای ایفا میکند طبق آمار جهانی ایران میلیونها تن خرما به نقاط مختلف دنیا صادر میکند. صادرات خرما میتواند مزایایی عمدهای برای کشور داشته باشد که در ادامه ذکر میشود.
اقلام صادراتی ایران
برخی از انواع خرما که در ایران تولید میشود به دلیل طعم و کیفیت فوق العاده طرفداران زیادی در سراسر جهان دارند بنابراین حجم زیادی از صادرات خرما را به خود اختصاص دادند.
خرما مضافتی
خرما مضافتی یکی از مرغوب ترین و محبوب ترین انواع خرما در ایران و جهان است ویژگی اساسی این خرما پوست تیره، براق وصاف، گوشت نرم و لطیف و طعمی دلچسب است خرما مضافتی سرشار از پتاسیم و آهن است همچنین اندازه متداول این خرما بین 2/5 الی 4 سانتی متر است.
خاستگاه اصلی خرما مضافتی در شهر بم در استان کرمان است آب و هوای گرم و خشک این منطقه شرایط مطلوبی برای رشد و پرورش نخل خرما فراهم کرده است.
صادرات خرما مضافتی
کیفیت و طعم بی نظیر، خرما مضافتی را کالایی محبوب در بازارهای جهانی تبدیل کرده است و از اقلام مهم صادراتی ایران محسوب میشود.
خرما کلوته
از محصولات ارزشمند و محبوب در ایران است این خرما در سراسر جهان به دلیل طعم دلنشین و خواص فراوان و کیفیت ممتاز طرفداران زیادی دارد.
خاستگاه اصلی این خرما شهرستان جیرفت استان کرمان است اما در نقاط خرما خیز دیگر در سایر مناطق کشور مثل رودبار کهنوج منوجان و عنبر آباد نیز کشت میشود.
پوست خرما کلوته به آسانی جدا میشود شیرینی دلچسبش به آن مزیت ویژهای بخشیده است
طول خرما بین 2 تا 4 سانتی متر است و منبع غنی از فیبر،پتاسیم،کلسیم،آهن،منیزیم ویتامین AوB است و از نکات جالب توجه خرما کلوته این است باعث تسریع هضم غذا میشود،فشار خون را تنظیم میکند همچنین باعث خونسازی و پیشگیری از کم خونی میشود.
صادرات خرما کلوته
همانطور که در بالا ذکر شد یکی از مرغوب ترین انواع خرما،کلوته است که در بازارهای جهانی محبوبیت بالایی دارد و به عنوان یک محصول ارزشمند به اقصی نقاط جهان صادر میشود.
مقاصد صادراتی خرما کلوته کشورهای آسیایی مثل هند، پاکستان، چین، امارات،ترکیه،عراق، عمان و افغانستان
آلمان،انگلستان،ایتالیا،فرانسه،اسپانیا و هلند
کشورهای آمریکایی و آفریقا
خرما سایر
خرما سایر با طعم و کیفیت فوق العاده از محصولات محبوب و پرفروش در ایران و سایر نقاط جهان است
برخلاف خرما کلوته پوست آن ضخیم است و به گوشت خرما چسبیده است طول خرما بین 3 تا 5 سانتی متر است.
صادرات خرما سایر
صادرات خرما سایر در سالهای اخیر عدد قابل توجهی بوده است این موضوع نشانگر محبوبیت و پتانسیل این خرما در بازارهای جهانی است.
مزایای صادرات خرما برای کشور
صادرات گسترده خرما به جهان مزایایی برای اقتصاد، فرهنگ و... دارد که در ادامه بررسی میکنیم.
افزایش درآمد و رشد اقتصادی
صادرات خرما به کشورهای تولید کننده اجازه میدهد تا از بازار گسترده تری بهره ببرند و محصول خود را به مشتریان بیشتری بفروشند. این موضوع باعث افزایش درآمد کشاورزان و تولید کنندگان خرما و همچنین رشد اقتصادی برای کل کشور شود.
تنوع درآمد کشورها
صادرات خرما موجب تنوع در منابع درآمدهای صادراتی میشود و وابستگی به صادرات نفت را کاهش میدهد و به مقاوم سازی اقتصاد در برابر شوکها کمک میکند.
ایجاد شغل
کاهش بیکاری در مشاغل دیگر در زمینههایی مثل کشاورزی، فرآوری، بسته بندی و حمل و نقل به صادرات خرما ارتباط دارند و منجر به رشد اقتصادی میشود.
دسترسی به بازارها و فناوریهای جدید
صادرات خرما میتواند به کشورهای تولید کننده خرما کمک کند تا به بازارها و فناوریهای جدید دسترسی پیدا کنند. این میتواند به بهبود کیفیت خرما و رقابتی تر شدن آنها در بازار جهانی کمک کند.
ترویج تبادل فرهنگی
خرما در بسیاری از فرهنگها یک غذای سنتی است. صادرات خرما میتواند به ارتقای تبادل فرهنگی و تفاهم بین کشورهای مختلف کمک کند.
چالشهای موجود بر سر راه صادرات خرما
برآورده کردن الزامات خاص
مقررات یا استانداردهای خاصی برای کیفیت، تاریخ، بسته بندی و اسناد ممکن است داشته باشد که اینها میتوانند موانعی را برای صادرات ایجاد کنند و باعث اقزایش هزینههای صادرات و همچنین پیچیدگی آن میشود.
تدارکات و حمل و نقل
خرما یک محصول فاسد شدنی است بنابراین حمل و نقل مناسب بسیار مهم است. چالشهایی مانند حفظ دمای زنجیره سرد در طول سفرهای طولانی یا تاخیر در گمرک میتواند منجر به فساد و از دست رفتن سود شود.
رقابت
کشورهای تولید کننده خرما در سرتاسر جهان برای سهم بازار با هم رقابت میکنند. بسته به موقعیت یا بازار هدف، ممکن است رقابت شدیدی از سوی صادرکنندگان مستقر وجود داشته باشد که ممکن است هزینههای تولید یا کانالهای توزیع به خوبی تثبیت شده، داشته باشند.
نوسانات قیمت جهانی خرما
قیمت خرما بسته به عرضه و تقاضای جهانی میتواند در نوسان باشد این امر میتواند تضمین سود پایدار را برای صادرکنندگان دشوار کند.
راهکارهایی برای رفع چالش صادرات خرما
- کسب آگاهی در مورد استانداردها، مقررات و الزامات اسناد کشور مقصد
- سرمایه گذاری در زیرساختهای حمل و نقل
- ایحاد شراکت با موسسههای حمل و نقل بین المللی
- تمرکز بر کیفیت و تمایز محصول
- ایجاد نام تجاری قوی
- اتخاذ استراتژیهای قیمت گذاری رقابتی
- شراکت با کارگزاران گمرک(چون با مقررات کشورها آشنایی دارند)
- استفاده از استراتژیهای پوشش ریسک( مثل قراردادیهای آتی)
- تنوع بحشیدن به بازارهای هدف
- سرمایه گذاری در بسته بندی