در کشور  ایران به دلیل  وجود اقلیم مناسب در اکثر ماه‌های سال در بخش‌های جنوبی، مرکزی و شمال غربی کشور گوجه فرنگی کشت می‌شود  به همین علت پتانسیل  تامین رب گوجه فرنگی  در مقیاس بالا را دارد و جز برترین تولید کنندها‌ی رب گوجه فرنگی در خاورمیانه است و جایگاه ششم را در میان ده کشور به خود اختصاص داده است. بر اساس آمار سازمان توسعه تجارت، حجم صادرات ایران  در 8 ماه نخست سال 1402 ایران حدود 15 هزار تن و 8 میلیون دلار بوده است.

 

رب گوجه فرنگی اسپتیک صادراتی

 

 

فهرست

  • رب گوجه فرنگی اسپتیک چیست؟
  • صادرات رب گوجه فرنگی اسپتیک

 

 

رب گوجه فرنگی اسپتیک چیست؟

 

رب گوجه فرنگی اسپتیک  نوعی رب گوجه فرنگی است که با استفاده از روش خاصی   و بهداشتی فرآوری و بسته بندی می‌شود  در این روش گوجه فرنگی در حرارت بالا پخته و تغلیض می‌شود و در شرایط کامل و بدون هوا داحل قوطی‌های چند لایه و مقاوم بسته بندی می‌شود. مواد بسته بندی یا ظرف بسته بندی مواد غذایی  و همچنین تمام تجهبزات مورد استفاده در فرایند تولید رب گوجه فرنگی اسپتیک استریلیز می‌شوند.

یکی از ویژگی‌های قابل توجه رب گوجه فرنگی اسپتیک این است مه در مراحل تولید آن از نمک استفاده نمی‌شود.

 

مراحل تولید رب گوجه فرنگی اسپتیک

 

استخراج

گوجه فرنگی‌ها شسته شده و پوست آن کنده می‌شود و سپس له می‌شوند.

فیلتراسیون

عصاره گوجه فرنگی از طریق صافی‌های ریز عبور می‌کند تا ناخالصی‌ها از بین برود.

غلظت

آب اضافی از عصاره گوجه فرنگی تبخیر می‌شود تا به غلظت دلخواه برسد.

استریلیزاسیون

عصاره غلیظ شده  گوجه فرنگی در دمای بالا استریل می‌شود تا میکروب‌های مضر از بین بروند.

بسته بندی

رب گوجه فرنگی استریل شده در بسته‌های مخصوص اسپتیک( معمولا کیسه‌های چند لایه یا قوطی‌های فلزی) بسته بندی می‌شود.

 

 

 

مزایای رب گوجه فرنگی اسپتیک

 

  • با توجه به اینکه رب گوجه فرنگی اسپتیک با روش استریلیزاسیون طبخ می‌شود ماندگاری بالا دارد و حدود 1 تا 2 سال در دمای محیط قابل نگهداری است و نیازی به یخچال ندارد و هیچ ماده نگهدارنده‌ای به آن اضافه نمی‌شود و به همین خاطر برای سلامتی مفید است.
  • حمل و جابه جایی آن آسان است چون  قوطی‌‌های آن مقاوم و چند لایه است.
  • برندهای معتبر ایرانی مطابق با استانداردها و با کیفیت بالا اقدام به تولید رب گوجه فرنگی اسپتیک کرده‌اند.
  • روش فرآوری اسپتیک به حفظ کیفیت و طعم و رنگ طبیعی رب گوجه فرنگی کمک می‌کند.
  • برای تولید سس، سوپ و کنسرو مناسب است چون در بسته بندی‌هایی با حجم بالا عرضه می‌شود.

 

 

رب گوجه فرنگی اسپتیک

 

 

صادرات رب گوجه فرنگی اسپتیک 

 

همانطور که گفته شد، ایران یکی از بزرگترین تولید کننده‌های رب گوجه فرنگی اسپتیک در جهان است. کیفیت بالا، قیمت مناسب و تنوع در بسته بندی باعث شده که رب گوجه فرنگی اسپتیک ایرانی به محصولی جذاب برای بازارهای بین المللی تبدیل شود. رب گوجه فرنگی یکی از پر طرفدار ترین چاشنی‌ها در جهان است.

 

برای موفقیت در بازارهای بین المللی رب گوجه فرنگی اسپتیک باید چه اقداماتی انجام داد؟

 

یافتن بازار هدف  مناسب

اولین قدم یافتن بازار مناسب برای محصول است در این مرحله باید به نیاز،سلیقه و ذائقه افراد توجه شود و محصول متناسب با شرایط آن کشور و بازار تولید شود. از دیگر نکاتی که باید به آن توجه کرد مقدار بریکس قابل قبول کشورها است.

بازاریابی و تبلیغات 

حضور در نمایشگاه‌های بین الملی مرتبط با حوزه صنایع غذایی و محصولات کشاورزی، ارسال کاتالوگ و بروشور برای شرکت‌های فعال در این زمینه و ابراز علاقه جهت همکاری با آنها. ایجاد وبسایت برای معرفی محصولات. بازار هدف کشورهای صادر کننده  را معمولا خرده فروشی‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای تشکیل می‌دهند پس تبلیغات متمرکز بر این گروه است، تبلیغات آنلاین مثل تبلیغات در سوشال مدیا و ایمیلی پیشنهاد می‌شود.

انطباق با استانداردهای بین المللی 

علاوه بر توجه به ذائقه، سلیقه و نیاز مخاطب باید به استانداردهای کشورهای مقصد که معمولا برای واردات کالا به کشورشان در نظر گرفته‌اند توجه شود. رب گوجه فرنگی چون در دسته بندی مواد غذایی جایی می‌گیرد بنابراین کشورها حساسیت بیشتری نسبت به آن دارند و حتما باید مجوزهای مربوط به بهداشت و سلامت   از موسسات مربوطه اخذ گردد.

قمیت گذاری مناسب 

روش قیمت گذاری باید رقابتی و با توجه به محصولات مشابه تعیین شود اگر قیمت بالاتر از رقبا باشد بهتر است مزیتی به محصول اضافه شود.

 

مهم ترین بازارهای صادراتی رب گوجه فرنگی اسپتیک 

کشورهای حوزه CIS

کشورهای آسیایی مثل عراق و افغانستان

کشورهای حوزه خلیج فارس

کشورهای آفریقایی

 

 

آنالیز رب گوجه فرنگی اسپتیک صادراتی

برای سنجش کیفیت رب گوجه فرنگی اسپتیک آزمایش‌هایی بر روی محصول انجام می‌شود.

آزمایش بریکیس

این آزمایش برای اندازه گیری میزان ماده خشک محلول در رب گوجه فرنگی،مثل قند و اسیدها، انجام می‌شود.  یا به عبارت دیگر واحد اندازه گیری غلظت در رب گوجه است بر اساس استاندارد ملی ایران حداقل مقدار بریکیس 36 درصد است. و رب گوجه فرنگی با این درجه بریکس باید حتما به صورت فله‌ای یا بشکه‌ای حمل شود.

آزمایش اسیدیته 

برای اندازه گیری میزان اسید موجود در رب گوجه فرنگی انجام می‌شود. استاندارد ملی ایران مقدار قابل قبول اسید در رب گوجه فرنگی را 5/1 در 100 گرم اعلام کرده است.

رنگ 

رنگ رب گوجه فرنگی اسپتیک مناسب صادرات باید قرمز طبیعی و یکنواخت باشد به همین منظور آزمایشی بر روی آن انجام می‌شود.

آزمایش نا خالصی 

برای بررسی وجود ناخالصی در رب گوجه فرنگی مثل شن و تار مور آزمایشی انجام می‌شود.

آزمایش میکروبی

رب گوجه فرنگی باید عاری از هرگونه میکروب بیماری زا باشد و حتما باید از طریق آزمایش اطمینان پیدا کرد که میکروبی وجود ندارد. یکی از آزمایش‌های مهم میکروبی شمارش کپک و مخمر  و تعیین کیفیت نهایی که به آن آزمون هاوارد می‌گویند.